2018 İSG Sınav Tarihleri Ne Zaman?



2018 İSG Sınav Giriş Yerlerini Öğrenmek için Buraya Tıklayınız

İSG sınavı nasıl yapılıyor 2018,isg sınav giriş belgesi 2018,isg sınavı konu dağılımı ve soru yüzdeleri 2018,2018 İSG Sınavları Ne Zaman Yapılacak,isg 2018 sınav tarihleri çsgb...

2018 ÖSYM Sınav Takviminin açıklanmasıyla birlikte heyecanları artan bir diğer aday grubu da İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavına katılmak isteyenler.Peki,2018 İSG Sınav Tarihleri Ne Zaman? İşte özellikle adayları ilgilendiren taraf burası ÖSYM'nin açıklamış olduğu 2018 Sınav Takviminde açıklandığı üzere 2018-İSG 1. Dönem Sınavı Nisan 2018 tarihinde,2018-İSG 2. Dönem Sınavı ise Aralık 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Özellikle son yıllarda dünyada ve yurdumuzda görünmez kazaların artması ve de araştırmalar sonucunda ekseri kazaların yeterli tedbirin ve denetimin olmadığı kanısını oluşturdu.Bu sebeple özellikle bir kaç yıl içerisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarının yetiştirilmesi hakkında ciddi çalışmaların olduğu görülüyor.

Adaylar sınava, sınavın yapıldığı hafta içerisinde ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden T.C. Kimlik Numarası ve aday şifresi girerek edinebilecekleri Sınava Giriş Belgesi ve nüfus cüzdanı veya / süresi geçerli pasaportu ile kabul edilecektir. Nüfus cüzdanı veya pasaport dışında, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar kabul edilecektir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler olarak kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın son iki yıl içinde çekilmiş bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, son iki yıl içinde çekilmiş bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecektir. Bir aday bu belgeleri yanında olmadığı halde Sınav Koordinatörlerinin, ÖSYM Temsilcilerinin, bina veya salon görevlilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılacaktır.

Sınav, saat 09.30'da başlayacak ve 90 dakika sürecektir.

Sınav, 4 ayrı sertifika alanında yapılacaktır:

a. İş Yeri Hekimliği

b. C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı

c. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı

d. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı


Sınavda adaylara, 4 ayrı sertifika alanında çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir test uygulanacaktır. Her testte 60 soru yer alacaktır. Aynı tarih ve saatte 4 sertifika alanında yapılacak sınavlarda soru içerikleri farklı olabilecektir. Testler içinde ortak sorular da yer alabilecektir.

a- İş Yeri Hekimliği Testi b- C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Testi c- B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Testi d- A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı

İşyeri hekimliği grubuna sorulacak konular ile soru yüzdelikleri aşağıdaki gibidir;




Sınavda uygulanacak soruların telif hakları ÖSYM'ye aittir. Sorular, ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından yayımlanmasına karar verilenler hariç, hiçbir kişi veya kuruma verilmez. Sorular, basılı ya da İnternet ortamında yayınlanmayacaktır. ÖSYM'nin yazılı izni olmadan, hangi amaçla olursa olsun, tamamının veya bir kısmının kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, kullanılması ya da yayınlanması yasaktır. Aksi yönde fiillere karşı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince kanuni yollara başvurulacaktır. Sınava giren adaylar, bu durumu kabul etmiş sayılırlar.

Adaylar testteki soruların cevaplarını optik okumaya elverişli cevap kağıtlarına işaretleyecekler, cevap kağıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir.

Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. Testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından "geçersiz" sayıldığı takdirde bu soru, ilgili testte en az bir işareti bulunan tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilecektir. Değerlendirme, her sorunun değeri aynı olmak üzere 100 puan üzerinden yapılacaktır. Adayların doğru cevap sayısı ham puanı olacaktır. Aşağıdaki formül kullanılarak adayların 100 üzerinden puanları hesaplanacaktır:

Adayların sınavda başarılı sayılabilmeleri için 70 ve üzerinde bir puan almaları gerekmektedir.

Sınav sonuçları ÖSYM'nin internet sayfasından duyurulacak, adayların adresine ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar sınav sonuçlarını, ÖSYM'nin (https://sonuc.osym.gov.tr) internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Sonuç bilgisinde doğru/yanlış cevap sayıları ve adayın aldığı puan belirtilecektir. İnternet sayfasında ilan edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.

Sınav sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçların ÖSYM tarafından elektronik ortamda açıklanmasından itibaren en geç 10 gün içinde, ÖSYM tarafından belirlenen ücreti yatırdıklarını gösteren dekont ile birlikte; sınav sorularının bilimsel açıdan doğru olup olmadığının incelenmesini talep eden itirazlarda ise sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde her bir dilekçeye özgü ve her bir soru başına ÖSYM tarafından belirlenen ücreti yatırdıklarını gösteren dekont ile birlikte ÖSYM'nin İnternet sayfasında yer alan "Adaylar Tarafından Dilekçe Gönderilmesi ve İşlem Ücretleri" konulu duyuru doğrultusunda Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM'ye başvurmalıdırlar.

Adayların inceleme masraflarını, ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Güvenevler Şubesi 6028011-5013 numaralı hesabına (IBAN NO: TR 070001000830060280115013) yatırmaları gerekmektedir. Dilekçe ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 Bilkent/Ankara adresine ulaştırılmalıdır. ÖSYM süresi içinde yapılan itirazları inceleyecek, sonuçlarını adaylara ve gerektiğinde ilgili kuruma 10 gün içerisinde posta ile bildirecektir. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile üzerinde adayın T.C. Kimlik Numarası, adresi, evrak referans numarası vb. bilgiler yazılı olmayan, imzalanmamış dilekçeler işleme alınmayacaktır. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. Sınava ilişkin yapılacak işlemlerde adaylardan alınacak ücretler, ÖSYM'nin İnternet sayfasından adaylara duyurulmaktadır. ÖSYM, aday dilekçelerini (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden alabilecek ve/veya adayların dilekçelerini (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden cevaplayabilecektir.

ÖSYM'de bulunan her türlü sınav evrakının aslı veya sureti, yargı organlarının aksi kararları olmadıkça, aday dahil hiçbir kişi ya da kuruma verilmez. Ancak, "Adaylar Tarafından Dilekçe Gönderilmesi ve İşlem Ücretleri" konulu duyuru doğrultusunda adaylar, sınavda kullanmış oldukları kendi soru kitapçığı ve cevap kağıdını Merkezimizde inceleyebileceklerdir.

----------------------------------------------------------------

İSG SINAVINA NASIL ÇALIŞILMALI ?

Yeni bir iş alanı, yeni fırsat olması sebebiyle, İş Güvenliği Uzmanı olabilmek için yoğun talep devam ediyor. Daha önce de kısıtlı bir iş alanına hitap eden bu konu, 6331 Sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber artık yaşamımızın bir parçası oldu ve gerek işverenlerin bilinç düzeyi, gerekse çalışanların haklarının bilincine varmasına bağlı olarak, her geçen gün öneminin artması kaçınılmazdır.

İşte bu aşamada, uygun branşlardaki lisans mezunlarına İş Güvenliği Uzmanı olma fırsatı verilmiştir. Bu fırsat iyi değerlendirilmelidir. Şu anda 220 saatlik bir eğitim sonrası, diğer sınavlara göre bazı avantajları da olan sınavda 70 puan alındığında bu belgeye sahip olunuyor.

Bu iş hep böyle devam etmeyecektir. Üniversiteler İş Güvenliği Uzmanlığının lisans bölümlerini açmaya başladılar bile. Bundan dolayı çok yakın bir gelecekte, sadece 220 saat eğitim sonunda girilecek bir sınavla kimseye İş Güvenliği Uzmanlığı belgesi verilmeyecek, “git bunun okulunu oku” denecektir. Bu sebeple şimdi sahip olunacak bu uzmanlık belgeleri bir fakülte diplomasına eşdeğer olacaktır. Şartları tutanlar için bu fırsatın kaçırılması hiç akıllıca olmayacak, kaçıranlar sonra çok pişman olacaktır.

Peki, bu sınavlara nasıl hazırlanılmalıdır?

Öncelikle girilecek sınavın şeklini incelmemiz gerekir. Sınav, üniversite sınavı gibi bir yarışma sınavı değil, ölçme sınavıdır. Bu sınavda belirli sayıda soru sorulmakta ve yeterli süre verilmektedir. (Soru sayıları duyurularla açıklanıyor.) Sorularda yanlış doğruyu götürmemektedir ki bu avantajlı bir durumdur. Demek ki hiç boş soru bırakmamanız gerekiyor.

Sınavda soruların ağırlıklı oranı: %40 Teknik, %30 Mevzuat, %15 Genel İSG Konuları, %10 Sağlık, %5 Hukuk şeklindedir.

Bu sınavlarda başarı için aşağıdaki 7 kurala uymanız ve uygulamanız gerekmektedir.

1- Eğitim aldığınız kurumun kalitesi, eğiticilerin yetkinliği önemlidir. Konusunda iyi bir eğitimci, zaten soruların nerelerden ve nasıl sorulabileceğini sizlere anlatacak, notlar tutturacak, rehberlik edecektir. İyi kalite eğitimcilerin olduğu bir eğitim kurumunda sınava ilişkin hazırlığınızın büyük bir kısmını halletmiş olursunuz. Bu sebeple sırf biraz ucuz fiyat verdi diye eğitim kurumu tercih etmek yerine; kurumsallaşmasını, kalitesini, sizlere sağladığı dokümantasyonu ve sınavlardaki başarı oranını kıstas alınız. Madem eğitimin ücretini ödüyorsunuz, bundan en iyi şekilde faydalanınız.

2- Hazırlık aşamasında öncelikli kural, mutlaka eğitim aldığınız kurumun eğimlerine katılmanız ve dersleri dikkatle dinleyerek notlar almanızdır. Çeşitli mühendislik alanlarıyla İSG siteminin uygulanmasını içeren, teorik, pratik ve mevzuat bilgilerinden oluşan bu dersler son derce önemlidir. Eğitim aldığınız lisans programının dışında yeni bilgileri ilk defa bu eğitimlerde öğreneceksiniz, kendi branşınızdaki bilgilerin de İSG sistemine nasıl uygulandığını göreceksiniz.

3- İnternette çok fazla bilgi kirliliği bulunmaktadır, bunlarla kafanızı karıştırmayınız. Çünkü bu bilgilerin, soruların çoğu eski mevzuatlara göredir, burada kafanız karışacak, ikilemde kalacaksınız. 21 Aralık 2013 sınavından önceki çıkmış soruları çözmeye çalışarak vakit kaybetmeyiniz. Çünkü eski sınav soruları eski mevzuatlara göre hazırlanmıştır ve şu anda o soruların sorulduğu mevzuatların nerdeyse tümü değişmiş, birçoğu da yürürlükten kaldırılmıştır.

4- Mevzuatların niteliği değişmiş ve dolayısıyla soru tipleri ve yöntemi de değişmiştir. Eski İSG mevzuatları “kural koyucu” mevzuatlardı. Yenileri ise “ilke belirleyici” ve İSG uzmanına inisiyatif kullandırıcı mevzuatlar şeklinde düzenlenmiştir. Halen birçok eğitim kurumu ve eğitici bunun farkında değildir. Dolayısıyla şimdi yapılan sınavların soruları, eskisi gibi kurallar, kısıtlar ve kalıpları sormak yerine, her konunun ilkesel kavramalarını bilmenizi ve bu ilkelerle yorum yaparak cevap vermenizi isteyen bir yöntemle hazırlanmaktadır. Çalışırken gerek mevzuatlar, gerekse diğer konulara bu gözlükle bakarak çalışmanız amaca yönelik çalışma olacaktır.

5- Mevzuatları çalışırken bir sıra takip ederek çalışmanız gerekmektedir. Bu sıra kanun, yönetmelik ve tebliğler şeklinde olmalıdır. Öncelikli olarak okumanız gereken kanunlar sırasıyla; 4857 Saylı İş Kanunu, 5510 Sayılı SGK Kanunu, 6331 Sayılı İSG kanunudur. Eğitimlere başlamadan önce özellikle 6331 Sayılı Kanunu okumuş olmanız, konuları anlamanızı kolaylaştıracaktır. Şuan yürürlükte olan yönetmelikleri de eğitim boyunca katılacağınız dersle ilgili olanını mutlaka okuyarak derslere katılmanız gerekir. Yönetmelikleri okurken dikkat edilecek nokta, yukarıda da belirtiğim gibi, yönetmeliğin kendisi “ilke koyucu” olarak hazırlanmış olmasına rağmen konuyla ilgili kısıtlar, rakamlar, süreler genellikle eklerinde belirtilmiştir. Dolayısıyla yönetmeliklerin ekleri de çok önemlidir, onları atlamayınız. Çoğu zaman da bu kısıtlar ve kurallar tebliğlerle belirtilmiş olduğu için tebliğleri de okumanız gerekmektedir.

6- Sınava hazırlanırken, okuduğunuz her konu için şu soruyu sürekli kendinize sorunuz; “Bakanlık, bu konu için, bir İş Güvenliği Uzmanından asgari olarak neleri bilmesini ister?” Kafanızda bu soruyla okumalar yaptığınızda mevzuat, bilgi ve kural denizi içinde amaçsız olarak yüzmek yerine bir şeyler arayacaksınız ki o aradığınız bilgileri gördüğünüzde kolayca tanıyacak, notunuzu alacaksınız.

7- 21 Aralık 2013 Sınavı ve daha sonra yapılan sınavlarda çıkan A, B ve C sınıfı sorularını çözüp kendiniz test ediniz. 21 Aralık 2013 sınavından önceki sınav sorularını çözmeye çalışarak kafanızı karıştırmayınız. Bilmediğiniz soruların cevaplarına anahtardan bakmak yerine o konuyla ilgili ders notları ve mevzuatları inceleyerek çözmeye çalışınız. Bu şekilde soru çözmek, kalıcı bilgi ve o konuda gelebilecek başka soruları da rahatça cevaplamanızı sağlayarak amaca uygun soru çözme tekniği ve çalışma olacaktır.

Yapılacak İş Güvenliği Uzmanlığı sınavlarında bütün uzman adaylarına başarılar diliyorum.