ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemine Giriş



ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemine Giriş için Buraya Tıklayınız

ÖSYM Sonuçlarını Nasıl Öğrenebilirim?

ÖSYM Sınav Sonuçlarını,ÖSYM'nin resmi sitesinden (https://sonuc.osym.gov.tr/) bağlantısına tıklayarak öğrenebilirsiniz.ÖSYM Sınav Sonuçları için TC Kimlik No ile Aday Şifresi'nin girilmesi yeterlidir.

ÖSYM Sonuç Belgesi Doğrulama Sistemine Nasıl Ulaşabilirim?

ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sınav Sonuç Belgesi Doğrulama” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Doğrulama Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme (https://sonuc.osym.gov.tr/) üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sayfası iletisi ile ulaşılmaktadır.

Kurumlar, kendilerine müracaat eden TC Kimlik numarası ve ÖSYM sınav sonuç belgesi üzerindeki bu belge kodunu kullanarak ilgili sınav sonuç belgesinin orijinal haline ulaşabilecek ve doğrulama işlemi yapabileceklerdir. Sonuç belgesi kontrol ve doğrulama işlemi geçmiş sınavlara yönelik olarak da yapılabilecektir. Kurumlar tarafından sonuç doğrulamak amacı ile ÖSYM Bilgi Sistemi üzerinde yapılan tüm sorgulamalar silinemez ve değiştirilemez biçimde kaydedilecek ve sadece ilgili adayın söz konusu kod ile ilişkilendirilmiş olan tek bir sonucuna ulaşılması mümkün olabilecektir.

Sonuç Belgesi Doğrulama Sistemi ile;

*Kurumların kendilerine sunulan belgelerin doğruluğunu adayların şifrelerini paylaşmadan kontrol edebilmeleri,

*Adayların kendileri dışında sonuç bilgilerini paylaşmak istedikleri kişilere (velisi veya öğretmeni gibi) şifresini paylaşmadan sonuçlarını görme şansı vermesi,

*Geçtiğimiz yıllarda yaşanan sınav sonuç belgelerinin adaylar tarafından değiştirilmesi sonucunda ortaya çıkan olumsuzlukların önüne geçilmesi,

*Bilgilerin değiştirilerek ilgili kurumların ve medyanın yanıltılmasının önüne geçilmesi,

*ÖSYM’nin webservis sistemine erişmek için gerekli olan yazılım geliştirme kapasitesi bulunmayan kurumların da sonuçları doğrulama imkanınakavuşması
beklenmektedir.

ÖSYM Sınav Sonuçlarına İtiraz Nasıl Yapılır?

Dilekçe yazılmasını gerektiren konular için ÖSYM ile yapılacak her türlü yazışmada Ek-1'de verilen Genel Amaçlı Dilekçe Örneği kullanılmalıdır. Dilekçenin işleme koyulabilmesi için adayın ne istediğini açıkça belirtmesi gerekir. Dilekçe örneği üzerindeki bütün bilgi alanlarının doldurulması zorunludur, bilgi alanları eksik olan dilekçeler işleme alınmayacaktır.

Aday, dilekçenin aslını ÖSYM’ye ulaştırmalıdır. Merkezimize faks ya da e-posta yoluyla ulaştırılan dilekçeler işleme alınmayacaktır.

Bilgi güvenliğini artırmak amacıyla dilekçede evrak referans numarası belirtilmesi uygulamasına geçilmiştir. Aday, evrak referans numarasını ÖSYM’nin (http://ais.osym.gov.tr) internet adresinden edinecektir.(Ek-2)

Adayın (http://ais.osym.gov.tr) adresinde işlem yapabilmesi için herhangi bir sınava başvuru işlemi sırasında edindiği aday şifresi<:/strong>’ni kullanması gerekir. Bu şifre, adayın daha sonra ÖSYM’nin internet adresinden yapabileceği tüm işlemlerde (sınav sonuçlarını öğrenme, Sınava Giriş Belgesini edinme, bireysel başvuru ve tercih yapma, bilgilerini görme ve bazı bilgilerini değiştirme) kullanılacaktır. Bu nedenle adayın bu şifreyi unutmaması, kimseye vermemesi ve özenle saklaması gerekir. Şifresini bilmeyen ya da yeniden edinmek isteyen adaylar T.C. Kimlik Numarası yazılı nüfus cüzdanıyla şahsen ÖSYM Başvuru Merkezlerine başvurmalıdır.

Dilekçe yazılmaması gereken konular:

Adaylar aşağıda belirtilen konulardaki değişiklik istekleri için dilekçe yazmayacak, gerekli değişikliği her sınav için ayrıca belirtilecek tarihlerde (http://ais.osym.gov.tr) internet adresinde kendileri gerçekleştirecektir. Bu tarihler dışında değişiklik isteği yapılamayacaktır.

“Kimlik Bilgileri”nde değişiklik yapmak isteyen T.C. uyruklu adaylar bu isteklerini önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminde (MERNİS) yaptırmalıdır. Değişiklik işlemi MERNİS’te gerçekleştikten sonra, bu değişikliklerin adayın ÖSYM’deki kayıtlarına aktarılması işlemi, aday tarafından (http://ais.osym.gov.tr) internet adresinde yapılmalıdır.

“Öğrenim Bilgileri” (resmî belge gerektirmeyen), “Sınava İlişkin Bilgileri” ya da “İletişim Bilgileri” alanlarında değişiklik yapmak isteyen bir aday bu değişikliği (http://ais.osym.gov.tr) internet adresinde kendisi gerçekleştirecektir.

DİKKAT: ÖSYS ve DGS için “Öğrenim Bilgileri” alanında yapılmak istenen tüm değişiklikler resmî belge gerektirdiğinden dilekçe yazılması gereklidir.

Dilekçe yazılmasını gerektiren konular:

Adaylar aşağıda belirtilen konular için dilekçe yazabilecektir:

*Başvuru sırasında oluşturulan Başvuru Kayıt Bilgilerinden “Öğrenim Bilgileri” alanındaki resmî belgeye dayalı olan bilgilerde (ÖSYS ve DGS için tümünde) değişiklik isteği,(ÖSYS için ilgili yılın ÖSYS Kılavuzunda bulunan Öğrenim Bilgileri Değişikliği Dilekçe Örneği kullanılmalıdır.)

*Yabancı uyruklu adaylar için kimlik bilgilerinde değişiklik isteği,

*Özürlü adaylar için sağlık kurulu raporu ile özür durumunu belirttiği, özürlü olarak sınava girme isteği,

*Sınav sonuçlarının incelenmesi isteği,(İnceleme masrafları karşılığı olarak 5 TL, ÖSYM’nin TR970001000830060320685001 numaralı hesabına yatırılarak dekontu dilekçeye eklenmelidir.)

*Sınav Sonuç Belgesi çıkarma isteği,(Sınav Sonuç Belgesi ücreti olarak 3 TL, ÖSYM’nin TR970001000830060320685001 numaralı hesabına yatırılarak dekontu dilekçeye eklenmelidir.)

Ek-1:Genel Amaçlı Dilekçe Örneği için Tıklayınız
Ek-2: Evrak Referans Numarası Alma İşlemi için Tıklayınız