ÖSYM Soru ve Cevapları Açıklanacak mı?







ÖSYM TYT Soru ve Cevaplarını Öğrenmek için Tıklayınız





ÜNİVERSİTE sınavları için başvurular Mart’ta başlıyor. Başvuru yapmayanların TYT ve YKS'ye katılma hakkı olmayacak.





Geçen yıl üniversite sınavları sorularının yalnızca yüzde 20’sini açıklayan ÖSYM, bu yıl tüm soruları açıklamak zorunda kalacak. Üstelik sadece üniversite değil, yaptığı tüm sınavların sorularını kamuoyu ile paylaşmak zorunda.





Geçtiğimiz temmuz ayında Bilgi Edinme Yasası’nda yapılan değişiklikle ÖSYM’nin başta üniversite sınavları olmak üzere yaptığı tüm sınavların sorularını açıklama zorunluluğu ortadan kalkmıştı. ÖSYM’nin böyle bir talepte bulunma gerekçesi “Soru havuzu hazırlayacağım, bu soruları daha sonra yapacağım sınavlarda kullanacağım” olmuştu. Bu düzenleme ile birlikte geçtiğimiz yıl yapılan TYT ve YKS sorularının yalnızca yüzde 20’si kamuoyu ile paylaşıldı. Açıklanan yüzde 20’lik bölümde bile tartışmalı sorular çıktı, açıklanmayan bölümde ise hatalı soru olup olmadığı hep soru işareti olarak kaldı.





O zaman da bu uygulamanın sınavların şeffaflığına gölge düşüreceğini, hatalı soruların ise asla bilinemeyeceğini söylemiştik.





Bu düzenlemenin iptali için CHP, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Geçtiğimiz günlerde mahkeme bu düzenlemeyle ilgili kararını verdi. ÖSYM’nin uyguladığı sınavlara ait soru ve cevapları “soru havuzu oluşturulması” amacıyla Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışında bırakan kanun maddesini iptal etti. Kanunun yürürlüğü de durduruldu.





Bu durumda da 2015 yılından itibaren yapılacak başta üniversite sınavları olmak üzere tüm sınavların soru ve cevaplarının yalnızca yüzde 20’si değil, yüzde 100’ü açıklanacak.





ÖSYM’nin en baştan soruları “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışına çıkarmaya çalışması bir hataydı. Hele “Soru havuzu oluşturacağım, soruları açıklayamam” gerekçesi kabul edilebilir gibi değildi. Bir kurumun yaklaşık 2 milyon öğrenci ve ailesini ilgilendiren üniversite sınavlarının sorularını gizlemeye çalışması sadece soru işaretlerinin artmasına yol açar.





Kendi soru ekibi olan ve istediği anda Türkiye’nin yaklaşık 200 üniversitesinden de soru hazırlamak için destek alabilecek durumda olan bir kurum her yıl yeni soru hazırlama gücüne sahiptir.





Üstelik de unutmayalım Türkiye’de müfredat neredeyse her yıl değiştiği için “havuza” atacağınız soruların da bir anlamı yok. Değişen müfredata göre her yıl soru hazırlamanız gerekiyor.





Umarız ÖSYM bu iptal kararına karşın “soruları gizlemek” için yeni bir yasal düzenleme yapılmasını talep etmez ve sınavların şeffaflığına da gölge düşürmez.








ÖSYM'den Sınav Sorularının Yayımlanması İle İlgili Cevap





İŞTE ÖSYM CEVABI Bilgi edinme başvurusuna yanıt: İlgi: 25.12.2014 tarih ve 120751 sayılı ÖSYM Bilgi Edinme başvurunuz. Bilindiği üzere Anayasa Mahkemesinin 4 Nisan 2014 tarihli ve 2013/114 E. 2014/22 K. sayılı 12.7.2013 günlü kararı ile 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun; 33. maddesiyle, "4982 sayılı Kanunun 2. maddesine eklenen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır" şeklindeki fıkranın Anayasa'ya aykırı olduğu ve iptali, kararın Resmi Gazete'de yayımlanacağı güne kadar yürürlüğünün durdurulması kararı verilmiştir.





Anayasa Mahkemesi kararı soruların açıklanmasını zorunlu kılan bir karar olmayıp Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bilgi verme ile ilgilidir. Soruların açıklanmaması uygulamasının dayanağı, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı vermiş olduğu düzenleme değil 6114 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi ikinci fıkrasında yer alan 'sorular ve cevapların, yapılan sınav sona erdikten sonra Yönetim Kurulu kararına istinaden açıklanabileceği' hükmüdür. Bu düzenleme de bir Kanun maddesidir. Dolayısıyla sınavlarda sorulan soruların ve cevapların internet sitemizden yayımlanmaması uygulamasına devam edilecektir.








Ancak Anayasa Mahkemesinin kararı doğrultusunda; 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde, sınava girmiş olan adayların başvuru yapmaları halinde kendilerine ait soru kitapçıkları, cevap kağıdı ve cevap anahtarı ile birlikte incelemesine sunulacaktır. Sınava hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve sınava girmeleri halinde kendi sınavlarını cevap kağıtları ile birlikte fiili olarak değerlendirebilmeleri için sınav sonuçları açıklandığında sınav sorularının % 10'u sayısınca soruların resmi internet sitesinde yayınlanmasına devam edilecek, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında bedelli veya bedelsiz olarak süreli veya süresiz hiçbir basın yayın kuruluş veya organına telif hakkı devri yapılmamasına ve başka bir yolla da yayımlanmasına izin verilmeyecektir.





Bilgilerinize rica ederiz.


ÖSYM BAŞKANLIĞI





----------------------------------------------------------------





Duyuru





(12 Şubat 2015)





2014-STS Tıp Doktorluğu İlkbahar Dönemi Sınavı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu Kapsamında Soru Kitapçıkları, Cevap Kağıtları ve Cevap Anahtarlarının Adayların İncelenmesine Sunulması





Anayasa Mahkemesinin 4 Nisan 2014 tarihli ve 2013/114E. 2014/22 K. Sayılı 12.7.2013 günlü, 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un; 33. maddesiyle, 4982 sayılı Kanun'un 2. maddesine eklenen "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır" şeklindeki fıkranın Anayasa'ya aykırı olduğu ve iptali, kararın Resmi Gazete'de yayımlanacağı güne kadar yürürlüğünün durdurulması" kararına istinaden Ankara 9. İdare Mahkemesinin 2014-STS Tıp Doktorluğu İlkbahar Dönemi Sınav Sorularına ilişkin vermiş olduğu karar doğrultusunda ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından alınan karar ile 6114 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi ikinci fıkrasının tanımış olduğu "sorular ve cevapların, yapılan sınav sona erdikten sonra Yönetim Kurulu kararına istinaden açıklanabileceği" yetkisi kapsamında olmak üzere; sınavlarda sorulan soruların ve cevapların İnternet sitemizden yayımlanmaması uygulamasına devam edilmekle birlikte Anayasa Mahkemesinin ve buna bağlı Ankara 9. İdare Mahkemesinin kararları gereği 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 10. maddesi 2. fıkrası (a) bendi çerçevesinde 2014-STS Tıp Doktorluğu İlkbahar Dönemi sınavına girmiş olan adayların başvuru yapmaları halinde kendilerine ait soru kitapçığı, cevap kağıdı ve cevap anahtarı ile birlikte incelemesine sunulacaktır. Bu uygulama, diğer tüm sınavlar için de devam ettirilecektir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında bedelli veya bedelsiz olarak süreli veya süresiz hiçbir basın yayın kuruluş veya organına telif hakkı devri yapılmayacak ve başka bir yolla da yayımlanmasına izin verilmeyecektir.





ÖSYM BAŞKANLIĞI