YLSY Tercih Kılavuzu İndir!



2014 Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY): Adaylardan Adına Öğrenim Görülecek Kurum Tercihlerinin Alınması

2014 yılında 1416 Sayılı Kanun kapsamında yurt dışına lisansüstü öğrenim görmek amacıyla gönderilecek öğrencilerin yerleştirme işlemleri için adaylardan ikinci aşamada adına öğrenim görülecek kurumtercihleri alınacaktır.

Adaylar, adına öğrenim görülecek kurum tercihlerini, 26 Aralık 2014-31 Aralık 2014 tarihleri arasında ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile yapacaklardır. Bu amaçla hazırlanan 2014-YLSY Kılavuzu, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden yayımlanmıştır.

2014-YLSY Kılavuzuna göre yapılacak yerleştirmeye başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

Genel Bilgiler, Temel İlke ve Kurallar

* TABLO-2. Tercih Tablosu
* TABLO-3. Lisans Programları
* TABLO-4. Üniversiteler
* TABLO-5. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU 4'lük Sistemdeki Notların 100'lük Sistemdeki Karşılıkları

2014 yılı YLSY kontenjanları için sözlü sınavlara girip başarılı olan adayların ilgili kontenjanlar için tercih işlemleri başlamıştır. Sözlü sınav sonucunda YLSY (yerleştirme) puanı 70 ve üzeri olan öğrencilerin, sözlü sınava girdikleri lisansüstü öğrenim grubundaki kurum kontenjanlarını 2014 YLSY Başvuru ve Tercih Kılavuzunu dikkatle inceleyerek tercih yapmaları gerekmektedir. Kontenjanlara yerleştirme işlemleri, öğrencilerin tercihleri doğrultusunda YLSY puanı üstünlüğüne göre ÖSYM tarafından (http://www.osym.gov.tr) 26-31 Aralık 2014 tarihleri arasında yapılacaktır. Tercih yapmayan öğrenciler herhangi bir kontenjana yerleştirilmeyecektir. Bu nedenle sınavda başarılı olan öğrencilerin, ilgili alanda sadece bir kontenjan bile olsa mutlaka tercihte bulunmaları gerekmektedir.

Adayların tercih yapmadan önce aşağıdaki hususları dikkatle okuyarak tercihlerini ona göre yapmaları gerekmektedir:

1. YLSY puanı 70 ve üzeri olan adaylar, 2014 YLSY Başvuru ve Tercih Kılavuzunda yeralan Tablo 2'de sözlü sınava girdikleri Lisansüstü Öğrenim Grubu alanının karşısında yer alan Adına Öğrenim Görülecek Kurumlar kontenjanlarından en fazla 30 (otuz) tercih yapabilecektir. Bazı kontenjanlar için kontenjan sayısından daha fazla aday 70 ve üzeri puan alarak başarılı olmuştur. Bu durumda adaylar YLSY puan üstünlüğüne göre tercih ettikleri kontenjanlara yerleştirileceklerdir. Hangi adayın hangi kontenjanı tercih edeceği veya tüm tercih haklarını kullanıp kullanmayacağı bilinmediğinden, başarılı olan adayların alanlarında var olan tercih haklarının tamamını kullanmaları bir kontenjana yerleştirilme şanslarını artıracaktır. Ayrıca adayların Adına Öğrenim Görülecek Kurum tercihi yaparken tercih edecekleri kurumun karşısında yer alan Yurt Dışında Öğrenim Görülecek Alanlar sütununa da dikkat etmeleri gerekmektedir. Adaylar tercih edecekleri kurumların karşısında yer alan alanda lisansüstü öğrenim görmek zorundadırlar.

2. Milli Eğitim Bakanlığında çalıştırılmak üzere M.E.B. adına ilan edilen kontenjanlar ile üniversiteler adına ilan edilen kontenjanları tercih edecek adayların yurt dışında doktora yapmaları zorunludur.

Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversiteler adına öğrenim görmeye hak kazananlar, doktora öğrenimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere ilgili kadrolara atanacaklardır. Doktora öğrenimlerini tamamlamadan dönenler öğrenim masraflarını faizleriyle birlikte ödemekle yükümlü olacaklardır. Bu yüzden yurt dışında sadece yüksek lisans yapmak isteyen adayların M.E.B. ve üniversiteler adına ilan edilen kontenjanlara başvurmamaları gerekmektedir.

3. Diğer kamu kurum ve kuruluşları adına öğrenim görmeye hak kazanan öğrenciler ise yüksek lisans öğrenimlerini tamamladıktan sonra yurda dönüp görev talep edebilecekleri gibi, bu adaylardan doktora yapmak isteyenlerin talepleri ise adına öğrenim gördükleri kurumlarınca uygun bulunması halinde mümkün olabilecektir.

4. Öğrencilerin tercih ettikleri programlar dikkate alınarak yapılacak yerleştirme işleminden sonra, adına öğrenim görülecek yükseköğretim kurumu, kamu kurum ve kuruluş değişikliği yapılması mümkün değildir. Ancak adayların öğrenimleriyle ilgili değişikliklerin zorunlu olduğu hallerde gerekli değişiklik M.E.B. tarafından ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılabilir.

5. Bu yıl öğrenim görülecek ülkelerde çeşitlilik sağlanmış olup özellikle bölge ve ülke çalışmaları alanında öğrencilerin farklı ülkelerde doktora yaparak o ülkeler üzerinde uzmanlaşması amaçlanmıştır. Orta Asya, Ortadoğu, Afrika vb. bölge ve ülkelere gidecek adayların doktora öğrenimleri esnasında, üniversitelerinin ve danışmanlarının gerekli bulması halinde, tezleriyle ilgili çalışmalarda bulunmak üzere bir süreliğine başka bir ülke veya üniversiteye görevli/izinli olarak gönderilmesi mümkün olabilecektir. Bu alanlarda tercih yapacak adayların bu hususu da dikkate alarak tercih yapmaları önerilir.

6. Türk-Alman Üniversitesi kontenjanlarına yerleşecek adayların yüksek lisans ve doktoralarını, Türk-Alman Üniversitesinde eğitim dili Almanca olduğu için, Almanca eğitim veren kurumlarda Almanca olarak yapmaları zorunludur. Bu kontenjanları tercih edecek adayların bu hususu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.