YKS’de Açık Uçlu Soru Olacak Mı?



ÖSYM Başkanı Prof Dr Mahmut Özer, Hürriyet Gazetesine verdiği röportajda Temel Yeterlilik Testinde 1 Türkçe , 1 Matematik sorusunu açık uçlu olarak olmasını planladıklarını söyledi. Lisans Testinde açık uçlu soru olması beklenmiyor.

SERTİFİKA PROGRAMLARINA KARŞIMAK İSTEMİYORUZ

Pedagojik formasyonla öğretmenlik yolunu ve kontenjanları MEB’in talebi üzerine arttırdık. Çünkü, MEB açılmasını istemişti. Daha sonra kontenjan getirerek sınırlamak istedik. Ama çok tepki oldu. Formasyon bir sertifika programıdır. YÖK sertifika programlarına karışmamalı. Eğer Milli Eğitim Bakanlığı belli alanların yanındaki “öğretmenlik yapabilirler” ifadesini kaldırırsa o zaman her isteyen öğretmen olamaz. Bütün bunları hayat boyu öğrenme çerçevesinde değerlendiriyoruz” açıklamasını yaptı.

ÖĞRETMENLİK İÇİN TEZLİ YÜKSEK LİSANS OLMALI

Öğretmen niteliğini yükseltme konusunda MEB’le eşgüdümle çalışacağız. Öğretmenlik için tezli yüksek lisans da bu yollardan biri. Mülakatla eğitim fakültelerine öğrenci alınması önerisi getiriliyor. Ancak bu daha önce denendi, sıkıntıya yol açar. Kişisel olarak diksiyon, sunum, iletişim yeteneği, psikolojik değerlendirmenin dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Ama bunların bilimsel, denetlenebilir ve ölçülebilir olması gerekiyor.

YENİ YÖK PLANLANIYOR

Yeni YÖK üç ayaktan oluşacak. YÖK’ün yetkilerini devredeceği bir yapılanma üzerinde çalışıyoruz. Yükseköğretimin yeniden yapılandırılması önerisini 64’üncü hükümetin reform grubunu oluşturan Bakanlara yaptığımız ve tasvip gören sunumu yeniden gündeme alınmasını isteyeceğiz. YÖK’ten bağımsız olan Kalite Kurulu’na zaten hükümet programında yer verildi. Bir an önce yasalaşması için çalışıyoruz. En tepede Yükseköğretim Planlama ve Yönlendirme Kurulu olmalı. Önerimize göre Başbakan başkanlığında başta Milli Eğitim, Sağlık, Bilim Sanayi, Maliye ve Teknoloji ile Kalkınma bakanlıklarından oluşacak. Kurul, ulusal strateji ve hedefleri dikkate alarak istihdam odaklı alanlar belirleyecek, yükseköğretimde Türkiye’nin hedeflerini tayin edecek. Orta ve uzun vadeli planlar yapacak. YÖK ise bu üst planlamaya göre icraat ve eğitim öğretim faaliyetinde bulunacak. YÖK’ten bağımsız Kalite Kurulu da eğitim öğretim faaliyetlerini değerlendirecek ve üst kurula raporlandıracak. Burada Batı’daki örneklerde olduğu gibi akademisyenlerden iş dünyasına, hatta öğrenci temsilcisine kadar üyeler bulunacak. YÖK Kanunu’nda yapısal iyileşme devam ediyor. YÖK yasasında bazı değişiklik önerilerini sunduk ve kabul gördü. Doktora sonrası devlet üniversitelerimiz de üç yıla kadar araştırmacı çalıştırabilecek. Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi her 6 yıldan sonra bir yıl araştırma izni alabilecekler. Üniversitedeki bilginin teknolojiye dönüşümüne yönelik ticari oluşumlar kolaylaştırılacak.

DOKTORA BURSU

Başkan Saraç, geçen yıl ilk kez ziraat fakültelerini ilk 3’te tercih edenlere sağlanan YÖK bursunun bu yıl doktora düzeyinde de verileceğini açıkladı. Başkan Saraç, “100 alan belirlenecek. 2 bin kişiye doktora bursu vereceğiz. Disiplinlerarası alanlar olacak. Burs asgari ücretin üzerinde sağlanacak” dedi. Ayrıca ilk kez bu yıl öğretim üyesi ihtiyacı duyulan öncelikli alanlar için 1000 araştırma görevlisi alınacak.